Yandaş Medyanın Dönekliği Üzerine

Biraz önce “Uygur Sagusu” isimli şiirin editörlüğünü yapıp yayımladım. Biz 30eksi.com editörleri olarak düzenlediğimiz yazıların görsellerini de ya arayıp buluyor ya da bizzat hazırlıyoruz. “Bunun konumuzla alakası ne kardeşim?” dediğiniz duyuyorum, hatta “Konu ne ki?” sesleri bile kulaklarımda çınlıyor. Bunun konuyla alakası yazıya görsel ararken vücudumdaki tüm tüylerin diken diken olması, damarlarımın genişlemesi, gözlerimin çukurlarından fırlarcasına açılması…

Görsel ararken ne gördüm? Eski bir haber, eski olduğu için bu kadar etki bıraktı zaten. Olayın sıcaklığıyla o kadar şaşırtıcı olmuyor, biraz eskiyince insanın başından kaynar sular dökülüyor.

11 Eylül 2018, Takvim Gazetesi: “Çin Uygur Türkleri’ni toplama kampına alıyor iddiası”

Açıkçası sormadan edemiyorum, sizin hiç mi kalbiniz yok? Hiç mi, “Ulan bir kere de kardeşimizi savunalım, başlarım politikasına” demiyorsunuz? Dün bunu yaptınız, bugün aksini yapınca aklandınız mı sandınız? And olsun, Uygur’uma yaptıkları yüzünden Çin’in başına ne gelecekse sizin de başınıza o gelecek.

Yahu, madem zulmün karşısında olamıyorsun, bari sessiz kal. Zulmün yanında yer almak ne demek? Zulmün yanında yer alan zalim değil midir? Siz zalim değil misiniz? Zalime merhamet edilir mi?

“İsrail Filistin’i raat bıraksana .s.s” demekle olmuyor bu işler. Zulmün karşısında yer almak bir zalimin yanında yer alıp öbürünün karşısında yer almakla olmaz. Adeta “Var olsun Çin, kırsın Uygurların soyunu!” demeye getiren bir kimse “Kahrolsun İsrail, yaşasın Filistin!” diyemez. Siz susun, biz mazlumların sesi oluruz. Gölge etmeyin yeter.

Bu arada bu sözde medya kuruluşları sadece zulüm taraftarı değil, aynı zamanda dönekler. Buyurun bir örnek:

4 Ağustos 2020 Takvim Gazetesi “Uygur Türklerine bir ‘Çin işkencesi’ daha! Zorla kısırlaştırma yöntemi ile…”

İş Takvim’le sınırlı değil. Yandaş medyanın büyük çoğunda her iki dönemde de benzer haberler çıkmıştı. Hem dönek hem zalim hem… Neyse, kendilerinin çeşitli özellikleri “hakaret” sınıfında olduğu için ben ağzımı açmayayım. Ben ağzımı açmayayım da onlar bu hakaretlerin vücut bulmuş hâlleri…

Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.

Bu devran da elbet bir gün döner.

YAZAR

Ekrem Müftüoğlu

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir